Pester rugby vikend za Zmaje

12. 9. 2015 smo bili Zmaji v gosteh.

Mladinski sekciji U14 in U16 sta se odzvali povabilu Rugby Stade. Dunajčani so ob svoji 25. obletnici kluba priredili velik rugby dogodek, na katerem so igrali otroci, mladinci, člani in veterani. Člani se vabilu žal nismo mogli odzvati, ker smo imeli predhodno že dogovorjeno tekmo v Zagrebu, kjer smo odigrali proti RK Zagreb.

Mladi Zmaji so odigrali skupno štiri tekme. Vsaka sekcija je odigrala po dve tekmi. Igrali so rugby 7 različico.
U14 so igrali na polovici igrišča in se sprva pomerili proti domačinom. Zmaji so bili boljši in zmagali 2:4 v zadetkih. Drugo tekmo so igrali proti RC Donau in jo izgubili 4:2.

U16 so igrali rugby 7 na celem igrišču. Domačini so zmagali z rezultatom 20:19. Olimpija je sicer imela še možnost zmagati, saj so imeli še strel za potrditev zadetka, vendar žoga ni hotela med vratnici.
Drugo tekmo bi morali odigrati proti RC Linz, vendar je odpadla, saj so imeli le dva igralca. Ker so bili željni igre, so se dogovorili, da se dva igralca RC Linz in en igralec iz RC Krems pridružita Zmajem. Skupaj so se ponovno pomerili proti domačinom – tokrat 12:12 igralcem. Domačini so bili občutno boljši in zmagali 38-12.

Člani smo se z oslabljeno ekipo v Zagreb odpravili kar z avtomobili. Na pomoč sta nam priskočila dva igralca iz Novega Mesta (Pirc in Krsnik), tako da nas je bilo skupaj 18. Zaradi visokih temperatur se je tekma igrala 4 x 20 min.
Tekma je potekala po pričakovanjih. V prvem polčasu se je pokazalo, da so igralci malce izgubili občutek za žogo in obrambo, tako da so domačini  kmalu povedli. Odziv Zmajev je bil hiter in so uspeli hitro izenačiti in nato še povesti. Prvi polčas je predvsem zaznamovala resna poškodba Mostarja, kar je Zmajem dalo še dodatni zanos, da so se zbrali in v drugem polčasu prikazali še boljšo igro. Žal je tudi drugi polčas zaznamovala poškodba. Tokrat jo je skupil Hribovšek. Domačini so v drugem polčasu močno pritiskali, vendar so dosegli le en zadetek. Kazenski zadetek zaradi visokega podiranja tik pred poljem zadetka.
Na tekmi je debitiral komaj 16 letni Aljaž Ostrež, ki se je za svojo prvo tekmo v članskih vrstah odlično izkazal.

Aljaža smo povprašali kakšni so bili občutki po tekmi:
“Že dolgo sem si želel zaigrati za člane in ta želja se mi je na tekmi proti zagrebu (končno) uresničila. Že pred tekmo sem začutil drugačno kemijo v ekipi, pozitivno energijo. Kljub temu da je bila tekma pripravljalna/prijateljska, smo si vsi želeli zmage nad Zagrebom. Ko je sodnik zažvižgal za začetek tekme, mi je adrenalin narastel na tako visoko stopnjo, kot še nikoli. Kljub manjšemu strahu sem si rekel, da bom to tekmo igral po svojih najboljših močeh in s tem pomagal ekipi. Igra je bila mnogo bolj dinamična kot pri mladincih, a mi to ni predstavljalo težav, saj sem kondicijsko dobro pripravljen. Poleg tega se pri članih še veliko bolj začuti čar rugbyja – ekipna igra. Soigralci so mi veliko pomagali. Po prvem scoru nasprotnika je pritisk še narasel, a smo ga iskoristili v svojo korist in na koncu zmagali. Žal je seveda tekma terjala svoj davek in poškodoval se nam je Mostar, tudi sam pa sem utrpel svojo prvo poškodbo pri rugbyju – počen bobnič v levem ušesu. Vendar bom kljub poškodbi še naprej pridno treniral in že komaj čakam nove izzive s člansko ekipo. :)”

Izjava kapetana:
“Ta tekma je bila namenjena predvsem temu, da vidimo kako dobro smo trenirali pred sezono in kaj nas še čaka v nadaljevanju. Kljub zasluženi zmagi se je videlo, da nam manjka veliko predvsem v napadu (sama postavitev in organizacija napada, spremljanje soigralcev), v obrambi pa smo zagrebškim težkokategornikom dovolili, da so naredili preveč metrov, preden smo jih ustavili. Žal sta se na tekmi poškodovala dva kar ključna igralca in vsi ostali jima želimo čimprejšnjo vrnitev na igrišče. Zahvalil bi se članom RK Novo Mesto, ki so dopolnili igralski kader, ter debitantu Aljažu in mu zaželel uspešno igralsko pot.
Čaka nas še veliko dela na treningih (sicer smo se do sedaj veliko bolj posvečali kondiciji) in upam, da se nekateri igralci končno malo zbudijo in povečajo svojo prisotnost na treningih, ker bomo le tako izboljšali svojo igro.
Z ramo ob rami…”

Končni rezultat 17:29 (12-17).
Zadetki za Olimpijo: Krsnik (5), Gombač (5), Rman (5) , Mihelič (14).
Fotografije: Berislav Rožman