Pravila rugbya

Rugby igrata 2 ekipi s po 15 igralci. Običajno se igra na travi, lahko pa tudi na drugih površinah naprimer na pesku če to ni prenevarno. Namen igre je doseganje zadetkov s polaganjem žoge v polje zadetka in z brcanjem žoge skozi vratnice nasprotnikovega gola nad prečko.

Igrišče

Slika nam kaže kako je igrišče označeno in njegove dimenzije. Črte naj bodo enake po širini (ne širše kot 10 cm). Črte naj ne bodo vrezane v travo.

Gol

Gol stoji na sredi črte zadetka. Narejen je iz 2 navpičnih stranic, ki sta si 5,6m narazen, povezani sta s prečko 3m nad tlemi. Za namene presojanja strelov na gol se šteje, da po končni stranici segata neskončno navzgor, zato je delo sodnikov lažje pri visokih vratnicah.

Žoga

Igra se z ovalno žogo. Imeti mora naštete dimenzije:

  • teža (400-440g)
  • dolžina (280-300mm)
  • obseg po dolžini (760-790mm)
  • obseg po širini (580-620mm)

Igralci

Moštvo sestavljajo: • Igralci skrama: • Igralci prve linije (št. 1, 2, 3) • Igralca druge linije – skakalca (št. 4, 5) • Igralci tretje linije (št. 6, 7, 8) • Vmesna igralca: (št. 9, 10) • Igralci linije: a) Krilna igralca (št. 11, 14) b) Centri (št. 12, 13)Branilec (št. 15) Seveda kot pri drugih športih je tudi pri rugbiyu porazdeljeno delo igralcov.Vsak ima določeno nalogo ki jo mora vestno opravljati,če igralec nalogre ne opravlja popolnoma se to opaze že iz tribun kajti ragby je izredno natančna igra,ki jo umejujejo tudi natančna pravila.

Dresi

Igralci ene ekipe nosijo majice in hlačke enakih barv. Majice so po navadi oštevilčene in vsaka številka, ki jo nosi. Oprema vseh igralcev mora biti urejena. Urejeno moštvo ni nujno tudi dobro, dobra moštvo pa je vedno neoporečno na izgled.Značilno je da so dresi za rugby bistveno močnješi od navadnih majc,to vidimo po tem da so bistveno debelejši in bolje sešiti med seboj.Hlačke segajo do konca stegenskih mišič in so dokaj kratke in sicer zaradi lažjega tekanja in hkrati brcanja.Rugby igralci imajo seveda tudi daljše nogavice in sicer do kolen (v stroki jih imenujemo »štucne«).Pod nogavicami ni nikakršnih ščitnikov ker tako določajo pravila.

Obutev

Igralec mora redno skrbeti za svoje športne čevlje. Čepi morajo odgovarjati standardu, pritrjeni morajo biti čvrsto. Nikoli ne smejo biti daljši od 1,8 cm. Prav tako je prepovedan samo en čep spredaj.

Dolžina tekme

Tekma traja dva polčasa po 40 minut, ki ju loči premor ne daljši od 5 minut. Ob polčasu moštvi zamenjata strani. Sodnik ne more odpiskati polčasa ali konca tekme, dokler žoga ne postane »mrtva«. Če je bil dosežen zadetek, ali če je bil dosojen kazenski prosti strel, mora sodnik dovoliti, da se igra nadaljuje, dokler žoga ne postane »mrtva«.

Tamponiranje

Igralec se lahko izogne ali pa prepreči rušenje s tamponiranjem nasprotnika. To pomeni, da ga med tekom s stegnjeno roko odrine od sebe. Nikakor ne sme z roko kakorkoli zamahniti proti nasprotniku. Tamponira lahko samo z odprto pestjo.Tako imenovani tampon mora nakazati preden to resnično naredi zaradi varnostnih razlogov.Kakršnkoli udarec s pomočjo tampona se smatra kot pretepanje in je temu tudi primerno kaznovan

Vrste udarcev z nogo

Volej

O voleju govorimo, kadar igralec žogo izpusti iz rok in jo brcne, preden pade na tla. Udarec je koristen za strele v out in za pridobivanje terena, vendar z njim ni mogoče doseči gola.

Strel po tleh

Strel pri katerem se žoga odbije po tleh, je koristen pri streljanju med nasprotne igralce, kadar so ti zelo blizu in kot strel v out.

Udarec iz odskoka

O njem govorimo kadar igralec spusti žogo iz rok na tla in jo udari v trenutku, ko se ta od tal odbije. Uporablja se za: – Ponoven začetek igre po doseženem zadetku – Nadaljevanje igre s strelom s črte 22 metrov, po rešitvi ali, ko je žoga šla iz igrišča v polje zadetka – Strel na gol po doseženem zadetku – strel na gol

Mrtva žoga

Žoga je mrtva, kadar se z njo ne more igrati. To se zgodi v naslednjih primerih: – Kadar gre izven igrišča – Kadar sodnik zažvižga prekršek – Kadar je izveden strel za potrditev zadetka.

Vir: Wikipedija