Umrla je svetovno znana legenda ragbija Jonah Lomu

Danes smo se prebudili v črno zavito jutro, saj je v svojem rodnem kraju Auckland-u pri svojih 40. letih umrla legenda ragbija, igralec All Blacks-ov Jonah Lomu.

Lomu, ki je dosegel 37 zadetkov na 63 tekmah za Novo Zelandijo med letoma 1994 in 2002, je bil diagnosticiran z redko boleznijo na ledvicah v letu 1996. Prav ta bolezen ga je prisilila, da je predčasno zaključil svojo kariero in moral na presaditev ledvice leta 2004.

Družinski zastopnik John Mayhew je za novozelandsko televizijo povedal, da je bila smrt Lomu-ja nepričakovana, sej se je komaj v torek vrnil iz Anglije, kjer je bil med drugim tudi ambasador na svetovnem prvenstvu v ragbiju. Tudi premier Nove Zelandije John Key je dejal: “Moje misli in misli vse države so z njegovo družino.”
Novozelandski minister za šport je za BBC povedal: “Lomu je bil prvi svetovni superzvezdnik ragbija, bil pa je tudi velika inspiracija vsem ljudem, ki trpijo z kroničnimi boleznimi”.

Sin migrantov iz Tonge je svoj debi obeležil leta 1994 proti Franciji v Christchurch-u. V Novi Zelandiji je Lomu igral za več ekip, tako v takrat še imenovanem Super 12 tekmovanju, kot tudi v domestičnih pokalih.

Čeprav ni nikoli osvojil naslov svetovnega prvaka, se je pridružil igralcem z največ zadetki na svetovnih prvenstvih, kar 15 zadetkov v enajstih tekmah. Največji vrhunec svoje kariere je desegel med letoma 1995 in 1999, kjer je na obeh svetovnih prvenstvih povzročal preglavice obrambi. S svojo hitrostjo in velikostjo je bil neustavljiv. Namreč visok je bil 192 centimetrov in tehtal kar 119 kilogramov.

prodor lomu proti angliji

V zgodovinski tekmi med Novo Zelandijo in Anglijo je Lomu postavil kar nekaj igralcev na zadnjo plat. Najbolj znano trčenje v zgodovini pa je zagotovo, ko je Lomu stekel skozi takratnega “fullback-a” Mike Catt-a, ki mu je bil napoti do zadetka. Njegove predstave so pripomogle tudi h pridobivanju sponzorjev v ta čudovit šport in tako je tudi ragbi vstopil v profesionalno ero kot jo poznamo danes.

Jonahu Lomuju danes po vsem svetu izkazujejo čast igralci in klubi na različnih socialnih omrežjih:

Dan Carter Johnn wilkinson Mccaw Oconnor Wallabies allblacks

Igralca, ki si bomo prav zagotovo zapomnili po njegovi podobi in izvrstnih prodorih. Jonah Lomu tvoja legenda živi naprej, ragbi javnosti si dal nekaj kar nikoli ne bo umrlo in bo navduševalo še vrsto generacij, ki prihajajo za nami.
Poklon legendi, naj počiva v miru!