Zmaga rugbyja v Josipdolu

Slovenska mladinska delegacija v kategoriji U 17, se je pretekli vikend udeležila rugby kampa v Josipdolu. Med devetimi igralci z Olimpije, je bil tudi Aljaž Ostrež, katerega smo prosili za kratko reportažo o dogajanju v Josipdolu.

Na povabilo Hrvaške rugby zveze, smo se odzvali na kamp mladinskih reprezentanc Hrvaške in Slovenije. Skupno je sodelovalo osem klubov, in sicer pet domačih (Nada, Sinj, Zagreb, Mladost in Lokomotiva) in trije slovenski (RK Ljubljana, RAK Olimpija in RK Maribor).

Ob četrtkovem popoldanskem prihodu v Josipdol, smo že imeli prvi trening, kjer je bil poudarek predvsem na pozicijski podaji, iskanju praznega prostora in kontaktu z blazinami. Nato so nas razdelili v štiri skupine po 15 igralcev. Vsako skupino sta vodila dva trenerja iz različnih klubov. Po treningu smo se odpravili v hotel na večerjo. Naslednji dan smo imeli najprej zajtrk, nato pa že ob 10 h prvi trening.

Vsi treningi do konca kampa so temeljili predvsem na štirih stvareh; držanju žoge v dveh rokah, teku naravnost v svoji liniji, komunikaciji in podpori v obliki diamanta. Po vsakem trenigu smo igrali rugby brez skramov, avtov in brcanja. Po jutranjem treningu smo odšli na kosilo in krajši počitek, po katerem je sledil še popoldanski trening. Zvečer smo imeli predavanje o pogledu sodnikov na rugby tekmo, ki ga je vodil predavatelj iz Irske.

Zadnji dan smo pravtako začeli z jutranjim treningom, popoldanska tekma med Hrvaško in Slovenijo, pa je bila zaradi slabega vremena žal odpovedana.

Igralci in trenerji so pridobili veliko novih izkušenj.

Aljaž je se je pogovoril tudi z ostalimi udeleženci kampa in pravi, da so občutki mešani.

David Horvat (trener RAK Olimpija): “Hrana je bila odlična, vendar je hitro zmanjkalo sladice. Nastradali smo tisti, ki smo prišli zadnji – večinoma trenerji.”

Juš Penko (igralec – RAK Olimpija): “Dobro je bilo, ker nas je bilo veliko. Imeli smo dva treninga dnevno in s tem izkusili kako se počutijo profesionalci. Na treningih smo se naučili veliko novega. Žal nam je, da nismo odigrali še reprezentančne tekme.”

Tilen Puš (igralec – RK Ljubljana): “Tabor je bil zanimiv in zabaven. Trenerji so nam pokazali veliko zanimivih predlogov za igro. Večina igralcev je že imela razvito lastno igro in jo je bilo težko prilagoditi. Zanimivo je bilo trenirati s Hrvati in si deliti izkušnje.